Spaghetti carbonara
Składniki
- 4 żółtka
- 300 g spaghetti
- 100 g pancetta w plastrach
- 0.5 ząbka czosnku
- do smaku pieprz
- 40 g drobno startego parmezanu
Przygotowanie:
Krok 1
Pancettę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć aż wytopi się tłuszcz, dodać pokrojony czosnek lekko podsmażyć.
Krok 2
Żółtka ( jajka przed rozbiciem sparzone) rozbełtać w misce i dodać trochę startego sera, szczyptę pieprzu i wymieszać. Powinna powstać niezbyt gęsta masa, w razie potrzeby rozrzedzić wodą z gotowania makaronu.
Krok 3
Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 4
Ugotowany przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z pancettą, następnie całość przełożyć do miski z żółtkami i wymieszać. Przekładać na talerze, posypać pozostałym serem.