Pesto ze świeżej mięty i pistacji
Składniki
- 1 kubek świeżych liści mięty
- 0.33 kubka łuskanych solonych pistacji
- 1 ząbek czosnku, średniej wielkości
- 0.25 kubka oliwy z oliwek
- sok z 1/4 limonki
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Liście mięty umyć i osuszyć. Przygotować ząbek czosnku.
Krok 2
Uprażyć na patelni pistacje
Krok 3
Do wysokiego naczynia w którym będziemy blendować przekładamy: miętę, czosnek, pistacje, oliwę z oliwek, sok z limonki oraz dodajemy sól. Blendujemy całość do momentu połączenia składników.
Krok 4
Z tej ilości składników wychodzi ok 150 - 200 ml pesto. Jeśli lubicie makaron z dużą ilością pesto to na 500g (4 porcje) będzie go obficie.
Jeśli doda się troszkę więcej oliwy, wystarczy nawet na 1,5 opakowania po 500g czyli ok 6 porcji, oczywiście ilość pesto nie będzie tak obfita jak przy pierwszej opcji. Smacznego :)