Penne z kurczakiem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i szynką
Składniki
- jedna pierś z kurczaka
- 400 g dużych pieczarek
- kilka plasterków surowej, suszonej szynki
- 6-8 suszonych pomidorów w oliwie
- kilka listków świeżej sząłwi
- 2 ząbki czosnku
- 350 g makaronu penne (najlepiej pełnoziarnistego)
- kilka łyżek oliwy
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki, szynkę i pomidory pokroić w paseczki.
Krok 2
Na dwóch patelniach rozgrzać po około łyżce oliwy. Na jedną wrzucić pokrojoną i lekko posoloną pierś z kurczaka, na drugą (na duży ogień) plasterki pieczarek - lubię, kiedy przysmażą się, a nie uduszą, są wtedy przyjemnie jędrne.
Krok 3
Wrzucić makaron do wrzącej, osolonej wody.
Krok 4
Do kurczaka dodać szynkę, pomidory i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, dodać świeżą, posiekaną szałwię i na koniec wyciśnięty czosnek.
Krok 5
Kiedy makaron się ugotuje al dente odcedzić i wymieszać w garnku z kurczakiem i dodatkami. Na koniec ew. dodać świeżej oliwy. Rozłożyć na talerze, posypać tartym parmezanem, podawać z czerwonym winem :-).