Tagliatelle parmezanowo-cytrynowe
Składniki
- 1 paczka tagliatelle (ok 500-600 g)
- 1 trójkącik parmezanu w kostce lub ok 100-150 g zmielonego
- 1 cytryna (skórka i sok z połowy owocu)
- olej kujawski
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiel parmezan w okrągłej z nożykami siekarce ręcznej, aż będzie bardzo drobny. Przesyp do sporej wielkości miski, w której później będzie serwowane danie.
Otrzyj sparzoną wcześniej skórkę z cytryny - tylko tę żółtą część i dodaj do sera. Wyciśnij sok z połowy cytryny i też go dodaj.
Posiekaj drobniutko pietruszkę i dodaj do miski.
Dolej oleju i zamieszaj zaciapę, żeby posklejały się składniki. Używam oleju kujawskiego, bo jest zdrowy i bezwonny, a często oliwy z oliwek mają dominujący zapach, który niekoniecznie mi pasuje w takim delikatnym daniu.
Krok 2
Tagliatelle zagotuj al dente. Gorące, odcedzone kluski przełóż do miski z sosem i od razu dokładnie wymieszaj, aby sos parmezanowy dostał ciepła i oblepił makaron.
Smacznego i czekam na opinie - czy zachwycacie się tym daniem na równi ze mną!