Kompot z suszonych owoców z cytrusami
Składniki
- 200 g suszonych śliwek
- 30 g suszonych jabłek
- 50 g suszonych gruszek
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 8 szt suszonych fig
- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szt laski wanilii
- 1 szt laski cynamonu
- 4 szt goździków
- sok z cytryny
- strata skórka z 1 cytryny
- 4 plasterki świeżej pomarańczy
- 750 ml wody przegotowanej
Przygotowanie:
Krok 1
Suszone owoce zalewamy wodą. Odstawiamy do namoczenia na 4 godziny. Wody powinno być tyle, żeby przykrywała owoce z 5 cm zapasem. Jeśli w trakcie namaczania owoce wchłoną wodę, należy ją uzupełnić. Po tym czasie do owoców dodajemy wanilię, cynamon i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot lekko przestygnie dodajemy do niego startą skórę i sok z cytryny oraz plasterki pomarańczy. Gdy będzie zbyt esencjonalny można go rozcieńczyć wodą.