Korzenna kawa z kakaowym sosem karmelowym
Składniki
sos
- 50 g cukru
- 20 g masła
- 20 ml wody
- 1-2 łyżeczek łyżeczki kakao
- 30 ml kremówki 36 %
kawa
- 300 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki czekoladowego karmelu
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki miodu
- 250 ml kremówki 36 %
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Cukier umieścić w rondlu z grubym dnem, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i skarmelizować (nie mieszać). Kiedy syrop nabierze złocistego koloru, dodać masło, kakao i mieszać energicznie do połączenia składników. Garnek zdjąć z palnika, wlać kremówkę cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Kawę, miód, cukier oraz przyprawy umieścić w rondlu, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Kawę przelać przez gęste sitko do szklanek do 3/4 wysokości.
Krok 3
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Ubitą masę wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Po tym czasie krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do szklanek. Całość polać przygotowanym wcześniej czekoladowym karmelem.