Lemoniada imbirowo-pomarańczowa z gruszką
Składniki
- 1 pomarańcza
- 2 małe gruszki
- 3 centymetry korzenia imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 cytryna
- 3 łyżki syropu z agawy (klonowego lub miodu)
- 2 l wrzątku
Przygotowanie:
Krok 1
Pomarańczę i cytrynę sparzyć w 0,5 litra wrzątku. Imbir obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić na dno dzbanka. Zetrzeć skórkę z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy. Wycisnąć sok z cytryny i z 1/2 pomarańczy. Resztę pomarańczy pokroić w plasterki. Gruszki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki. Wszystko umieścić w dzbanku. Dołożyć cynamon i dodać syrop. Zalać wrzątkiem (1,5 l), przykryć i zostawić do ostygnięcia. Potem można przechowywać w lodówce i podawać schłodzoną lemoniadę, albo trzymać ją w temperaturze pokojowej. W lodówce może być przechowywana nawet kilka dni. Po wypiciu połowy, uzupełniłam dzbanek kolejną porcją wrzątku i odrobiną syropu, w ten sposób wypiliśmy ponad dwa litry lemoniady, która z każdym dniem miała coraz bardziej intensywny smak.