Nalewka z jeżyn
Składniki
- 2 kg świeżych,dojrzałych jeżyn
- kg cukru
- L spirytusu
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Opłukać owoce, pozostawić aby dobrze obeschły. Do dużego słoja układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem.Lekko ucisnąć.Odstawić w ciepłe miejsce na ok.4-5 dni aż puszczą dużo soku.
Krok 2
Po upływie tego czasu zlać sok, wlać do niego spirytus ,wymieszać i odstawić na 2 tygodnie.
Krok 3
Po tym uzupełnić wodą, przefiltrować przez złożoną gazę lub filtr do kawy.Rozlać w butelki, schować w chłodne i co ważne ciemne miejsce i sięgnąć po nalewkę dopiero zimą, po upływie min.6 miesięcy.Przypomni nam smak lata i doskonale rozgrzeje. Owoce, osączone z soku ze spirytusem możemy zalać wódką i otrzymamy trochę słabszą i mniej aromatyczną, ale i tak dobrą nalewkę.