Ajerkoniak

Dodany przez: manufaktura ciastek (więcej moich przepisów)

Najlepszy sposób na ugoszczenie Świętego Mikołaja:)
Obejrzane: 1868
Porcje: 20
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka wódki
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 8 szt żółtek
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie miąższu z jednej wanilii

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przeciąć wanilię na pół i wydłubać nożem ziarenka. Odłożyć. W kąpieli wodnej ubijać żółtka wraz z cukrem pudrem przez 10 minut. Misa z żółtkami nie może dotykać wody. Po tym czasie wmieszać ziarenka wanilii i jeszcze chwilę ubijać.

Krok 2

Zdjąć misę z kąpieli. Dalej mieszać masę robotem kuchennym. Powoli wlewać śmietanę. Po wlaniu śmietany powoli wlewać wódkę. Za szybkie wlanie wódki i śmietany może zważyć masę. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Likier jest najlepszy po tygodniu leżakowania w lodówce.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×