Ajerkoniak
Składniki
- 1 szklanka wódki
- 500 ml śmietany kremówki 30-36%
- 8 szt żółtek
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie miąższu z jednej wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Przeciąć wanilię na pół i wydłubać nożem ziarenka. Odłożyć. W kąpieli wodnej ubijać żółtka wraz z cukrem pudrem przez 10 minut. Misa z żółtkami nie może dotykać wody. Po tym czasie wmieszać ziarenka wanilii i jeszcze chwilę ubijać.
Krok 2
Zdjąć misę z kąpieli. Dalej mieszać masę robotem kuchennym. Powoli wlewać śmietanę. Po wlaniu śmietany powoli wlewać wódkę. Za szybkie wlanie wódki i śmietany może zważyć masę. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Likier jest najlepszy po tygodniu leżakowania w lodówce.