Wino winogronowe działkowiczki

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

To pierwsze wino,które sama zrobiłam.Wyszło pyszne,więc już od 3 lat robię powtórki a winogrona na działce obradzają obficie.
Obejrzane: 721
Porcje: 100
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 5 L winogron dojrzałych (różowe,białe)
  • 14 L wody przegotowanej
  • 4 kg cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kulki winogron obrać z kiści (ja owoców nie płukałam,tak doradził mi wujek, by pozostawić na skórce naturalne bakterie pomagające fermentować). Rozgnieść owoce ręką i wsypać je do balona na wino o pojemności ok.34 l.

Krok 2

Cukier rozmieszać w gorącej,przegotowanej wodzie i ostudzić. Zimnym syropem zalać winogrona, zamknąć korkiem gumowym wylot butli.Do otworu w korku włożyć szklaną rurkę fermentacyjną i wlać w nią trochę wody.Umożliwi to fermentację a uniemożliwi zaś przenikanie do środka małych muszek owocówek,które także gustują w takich trunkach. Odstawiamy wino w ciemne miejsce na ok.miesiąc (a dokładnie na czas,kiedy wino fermentuje). Bardzo łatwo odróżnić moment , w którym wino fermentuje, ponieważ bąbelki powietrza wydostając się przez szklaną rurkę z wodą wydają charakterystyczny bulgot.

Krok 3

Tak więc, gdy wino przestanie "robić" tzn. fermentować i bulgotać zlewamy ostrożnie przez gumowy wąż cały płyn. Owoce wyrzucamy, butlę myjemy i osuszamy. Do czystej butli ponownie wlewamy wino i znów odstawiamy w ciemne miejsce na ok. miesiąc, by wino się sklarowało a osad osiadł na spodzie.

Krok 4

Zlewając wino po sklarowaniu musimy to robić ostrożnie i delikatnie.Nie zanurzamy rurki głęboko, by nie zmącić osadu na spodzie.

Krok 5

Wino rozlewamy do butelek,szczelnie zakręcamy lub korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce nawet na kilka lat (o ile nie będzie nas kusiło). Ja otrzymałam 17 l wina klarownego, zmętniałe na spodzie wylałam.Można ew. przefiltrować je przez filtr do kawy. Jeśli ktoś lubi typowo słodkie wina może dodać więcej cukru,ale tutaj wg. mnie jest wystarczająca ilość i wino jest raczej półsłodkie .Z pewnością kilka butelek przechowam kilka lat na specjalne okazje.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×