Domowy ajerkoniak

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Bardzo lubię likiery, choć alkohol w ogóle spożywam w ilościach śladowych, a ajerkoniak piłam może dwa razy w życiu, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, że można go przygotować w domu. Jednak po przygotowaniu wielkiego tortu bezowego zostało mi dużo żółtek i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić, a w spiżarni za dużo składników na ciasto nie było. Poszukałam trochę w sieci i doznałam olśnienia. Likier wyprodukowany samodzielnie to wielka przyjemność.
Obejrzane: 3459
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 8 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka wódki lub spirytusu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotować wodę w garnku, wstawić do niego miskę z żółtka, ale tak żeby nie dotykała gotującej się wody. Do żółtek dosypać cukier i miksować aż się rozpuści i dobrze połączy z żółtkami. Miksować trzeba 10 minut, uważając by żółtka się nie ścięły, ale dzięki temperaturze miksowania na parze nie będziemy mieć surowych żółtek w likierze.

Krok 2

Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, łyżeczką lub nożem wyskrobać ziarna wanilii i dodać do masy jajecznej, miksować jeszcze chwilę aż dobrze się wszystko wymiesza. Zdjąć miskę z garnka, ustawić na blacie. Wciąż miksując dolewać wolno śmietankę, potem równie powoli wódkę. Trzeba bardzo uważać, żeby alkohol nie ściął żółtek, choć po miksowaniu na parze zdarza się to rzadziej. Trzeba likier spróbować, w tym przepisie jest mniej cukru niż podaje się normalnie, ponieważ nie chciałam, żeby wyszedł przytłaczająco słodki. Ale każdy musi go dosłodzić i rozrzedzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeśli chcemy, żeby był rzadszy lub mocniejszy, dodajemy odpowiednio więcej śmietanki lub alkoholu.

Krok 3

Gotową masę przelać do karafki lub butelki, zatkać i wstawić do lodówki.
Likier powinien postać co najmniej 24 godziny, najlepiej kilka dni, ale niecierpliwi mogą go spróbować już a drugi dzień:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×