Domowy ajerkoniak
Składniki
- 8 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1 szklanka wódki lub spirytusu
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotować wodę w garnku, wstawić do niego miskę z żółtka, ale tak żeby nie dotykała gotującej się wody. Do żółtek dosypać cukier i miksować aż się rozpuści i dobrze połączy z żółtkami. Miksować trzeba 10 minut, uważając by żółtka się nie ścięły, ale dzięki temperaturze miksowania na parze nie będziemy mieć surowych żółtek w likierze.
Krok 2
Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, łyżeczką lub nożem wyskrobać ziarna wanilii i dodać do masy jajecznej, miksować jeszcze chwilę aż dobrze się wszystko wymiesza. Zdjąć miskę z garnka, ustawić na blacie. Wciąż miksując dolewać wolno śmietankę, potem równie powoli wódkę. Trzeba bardzo uważać, żeby alkohol nie ściął żółtek, choć po miksowaniu na parze zdarza się to rzadziej. Trzeba likier spróbować, w tym przepisie jest mniej cukru niż podaje się normalnie, ponieważ nie chciałam, żeby wyszedł przytłaczająco słodki. Ale każdy musi go dosłodzić i rozrzedzić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jeśli chcemy, żeby był rzadszy lub mocniejszy, dodajemy odpowiednio więcej śmietanki lub alkoholu.
Krok 3
Gotową masę przelać do karafki lub butelki, zatkać i wstawić do lodówki.
Likier powinien postać co najmniej 24 godziny, najlepiej kilka dni, ale niecierpliwi mogą go spróbować już a drugi dzień:)