Fasolowy smalec
Składniki
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 2 szt liścia laurowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 6 szt suszonych śliwek
- 2 szt cebuli
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 szt jałowca
- 2 szt ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 szt goździków
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni razem z zielem, jałowcem, goździkiem.
fasole namoczyć i gotować z liśćmi laurowymi przez około 2 godziny (patrz czas podany na opakowaniu)
gorącą fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, oliwą z oliwek, majerankiem, estragonem sporą szczyptą pieprzu, soli
Śliwki pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy i dodać pokrojone śliwki lub jabłka do zmiksowanej fasoli i wymieszać ręcznie. doprawić solą i pieprzem
wstawić do słoika i do lodówki