Pieczona pasta jajeczna w formie babeczki
Składniki
- 3 jajka
- 1.5 łyżki jogurtu greckiego
- 15 g startego sera żółtego
- garść liści szpinaku (około 30 liści)
- pół łyżeczki soli
- 1 / 4 łyżeczki pieprzu/ gałki muszkatołowej/ czosnku
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka blenderujemy, by uzyskać gładką konsystencję.
Krok 2
Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze części dodajemy do jajka razem z jogurtem, serem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, bazylia). Wszystko mieszamy łyżką.
Krok 3
Przelewamy masę do dwóch miseczek żaroodpornych, a je przekładamy do większego naczynia żaroodpornego i zalewamy ciepłą wodą do połowy wysokości miseczek.
Krok 4
Tak pieczemy w 150*C przez 40 minut.