Pasta z bakłażana z orzechami włoskimi i masłem orzechowym

Dodany przez: Vegepack.pl (więcej moich przepisów)

Przepis od wegetarianki:) jedna z moich ulubionych past, zapraszam!
Obejrzane: 4393
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju roślinnego (nie oliwa z oliwek!)
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło orzechowe: orzechy wyłożyć na blasze do pieczenia i prażyć przez około 10 minut (ja prażyłam w 120 stopniach, jednak ważne jest tylko to, by temperatura była niższa niż 160) - należy podglądać orzechy, by się nie zrumieniły; wystarczy, że brązowa skórka zacznie widocznie odstawać.
Po tym czasie orzechy krótko ostudzić i partiami przekładać do dużego ręcznika lub czystej ściereczki. Zawinąć szczelnie i dokładnie wygnieść (kręcić, miętosić :)) tak, aby po rozwinięciu znaczna część brązowej skórki odpadła od orzechów.
Oczyścić tak wszystkie, a następnie przebrać z łupinek i wrzucić do dużej miski.

Zblendować na gładką masę, dodać olej, miód i sól (wg proporcji, jednak polecam próbować co jakiś czas, bo Wam może pasować inna kombinacja soli i miodu).

Krok 2

Bakłażany myję, odrzucam końce, kroję wzdłuż na 5 plastrów, następnie w kostkę. Smaruję oliwą, nie warto dawać jej zbyt dużo, wystarczy lekko natłuścić warzywa, posypuję kilkoma sporymi szczyptami soli i piekę w nasmarowanej tłuszczem blaszce (naczyniu żaroodpornym) w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni aż zmiękną i zmienią kolor (30 min.).
Warto je piec rozłożone jedną warstwą, jeśli nie macie na tyle szerokiej blachy- można je rozłożyć na dwóch. W trakcie pieczenia, mieszam warzywa przynajmniej raz, by równomiernie się upiekły.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×