„Wać Pan Pasztet Szlachecki ” lub jak kto woli : „Hummus z soczewicy, szpinaku, wątróbki i czosnku w pomidorach „
Składniki
- 1 opakowanie szpinak
- 40 dkg wątróbka z indyka lub kurczaka
- 4 szt cebula czerwona
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy lub 1 puszka ( wersja dla leniwych)
- 1 opakowanie słoiczek pomidorów suszonych z oliwy
- 1-2 szczypt pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
- 1 szczpyta soli himalajskiej
- 1 szt limonka sok plus otarta skórka z limonki
- pół szklanek mleka opcjonalnie
Przygotowanie:
Krok 1
Świeży szpinak kładziemy na rozgrzany tłuszcz: masło lub olej kokosowy , kroimy do tego ząbek czosnku, dodajemy na patelnię i lekko dusimy na małym ogniu. Oczyszczoną z błonek wątróbkę ( można wcześniej namoczyć wątróbkę w mleku, następnie odcedzić) dusimy z cebulką pokrojoną w kostkę na maśle, studzimy. Soczewicę moczymy i gotujemy, studzimy i odcedzamy. Do miski przekładamy szpinak, wątróbkę z dodatkami, pozostały czosnek i soczewicę, sok z limonki i otartą skórkę z limonki, - traktujemy całość blenderem przez około 4-5 minutek. Dodajemy pieprz i pokrojone w cienkie paski pomidory, łączymy i przekładamy do miseczek lub słoiczków. Dajemy na dwa kwadranse do lodówki i... smarujemy Nim pyszny, chrupiący i jeszcze troszeczkę ciepły wiejski , domowej roboty chlebek :-) Ogórek małosolny w tym towarzystwie sprawi, że będziemy w raju :-)