„Wać Pan Pasztet Szlachecki ” lub jak kto woli : „Hummus z soczewicy, szpinaku, wątróbki i czosnku w pomidorach „

Dodany przez: Elżbieta Kruczkiewicz (więcej moich przepisów)

Troszkę przełamię konwencję konkursu, bo wbijam nie z daniem, ale z mega odjechaną przystawką ! Przystawką, która smakiem przyćmić potrafiła nie jedno danie główne w mojej kuchni :-D Eksperymentując w garnkach, w poszukiwaniu "tego smaku" trafiłam przypadkiem na całkiem fajne połączenie wątróbki, szpinaku, soczewicy, suszonych pomidorów z oliwy i czosnku :-) Potrzebowałam patentu na coś do chlebka domowego, coś na ząb do szkoły dla dzieciaków, na śniadanie lub kolację :-) Dość miałam wędliny sklepowej i żółtego sera... nafaszerowanych Szanownym Mendelejewem ! Receptura wymagała dopracowania co do ilości poszczególnych składników, ale metodą domową ( czytaj prób i błędów) doszłam do perfekcji jego smaku :-)
Obejrzane: 268
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 opakowanie szpinak
  • 40 dkg wątróbka z indyka lub kurczaka
  • 4 szt cebula czerwona
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy lub 1 puszka ( wersja dla leniwych)
  • 1 opakowanie słoiczek pomidorów suszonych z oliwy
  • 1-2 szczypt pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
  • 1 szczpyta soli himalajskiej
  • 1 szt limonka sok plus otarta skórka z limonki
  • pół szklanek mleka opcjonalnie

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Świeży szpinak kładziemy na rozgrzany tłuszcz: masło lub olej kokosowy , kroimy do tego ząbek czosnku, dodajemy na patelnię i lekko dusimy na małym ogniu. Oczyszczoną z błonek wątróbkę ( można wcześniej namoczyć wątróbkę w mleku, następnie odcedzić) dusimy z cebulką pokrojoną w kostkę na maśle, studzimy. Soczewicę moczymy i gotujemy, studzimy i odcedzamy. Do miski przekładamy szpinak, wątróbkę z dodatkami, pozostały czosnek i soczewicę, sok z limonki i otartą skórkę z limonki, - traktujemy całość blenderem przez około 4-5 minutek. Dodajemy pieprz i pokrojone w cienkie paski pomidory, łączymy i przekładamy do miseczek lub słoiczków. Dajemy na dwa kwadranse do lodówki i... smarujemy Nim pyszny, chrupiący i jeszcze troszeczkę ciepły wiejski , domowej roboty chlebek :-) Ogórek małosolny w tym towarzystwie sprawi, że będziemy w raju :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×