Pijany Łosoś
Składniki
Ryba
- 400 g łososia
- 4 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki ginu
- 2 pęczki kopru
- cytryna
Pasta koperkowa
- sok z cytryny
- 4 pęczki kopru
- 150 g migdałów
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- pieczywo
Przygotowanie:
Krok 1
1. Marynata. Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej. i posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Krok 2
2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C - na około 25 minut.
Krok 3
3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, całe migdały, oliwę, sok z jednej cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
Krok 4
4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
Krok 5
5. Łososia podajemy na talerzu z dodatkiem pasty koperkowej w kształcie serce i pieczywa
Wasa (u mnie była bagietka).