Pizza ze szparagami
Składniki
- 1 porcja ulubionego ciasta na pizze
- 0.5 pęczka zielonych szparagów
- 1 szt bryndzy
- 9 łyżeczek pesto
- 1 sól i pieprz do smaku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 plastry suszonej szynki
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi opłukać, odłamać zgrubiałe, łykowate części - same pękną w miejscu, które nadaje się do wyrzucenia. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić szparagi na wąskie paski. Przełożyć do miski, skropić oliwą, posolić i popieprzyć, a następnie całość wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Krok 2
Przygotowane spody do pizzy posmarować z wierzchu pesto. Ułożyć na wierzchu paski szparagów - można dodać kawałki suszonej szynki. Pokruszyć bryndzę (lub inny ulubiony ser). Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 stopni. Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż spody będą upieczone, a wierzch pizzy lekko się zrumieni.