Pizza z cukinią i szpinakowym pesto
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 160 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch pizzy
- 2 okrągłe żółte cukinie
- 100 g startego żółtego sera
- 3 łyżki pesto szpinakowego
- świeże oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.
Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut.
Po wyjęciu posypuję listkami oregano.