Zielona pizza ze szparagami
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 160 ml letniej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wierzch pizzy
- 0.5 pęczka zielonych szparagów
- kilka plastrów fety
- 3 łyżki zielonego pesto
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- oregano do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.
Krok 2
Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki kroimy w cienkie paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy.
Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano.
Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni.
Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut.