Pizza orkiszowa

Dodany przez: Vegepack.pl (więcej moich przepisów)

Pizza orkiszowa
Pizza orkiszowa - pizza nie musi być zawsze taka sama! Orkisz, to najzdrowsze zboże świata, dlatego warto mąkę z pszenicy zmienić na tą z orkiszu :) przepis zasięgnięty z "Przemtników na wakacjach"...robimy gdy mamy ochotę na coś niewarzywnego:) Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki letniej wody. Mąkę orkiszową mieszamy z solą, dodajmy rozdrobnione drożdże i tyle wody aby uzyskać sprężyste i miękkie ciasto. Wyrabiamy je 7 minut posypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu. Zagniatamy ponownie. Ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki. Rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie z gory, najlepiej z termoobiegiem. Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy tak aby wierzch się przyrumienił. Ciasto wyjmujemy i odwracamy, aby upieczona chrupka góra znalazła się na dole. ten zabieg imituje pieczenie w prawdziwym, opalanym drewnem, piecu do pizzy.
Obejrzane: 11482
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
907,7kcal
kalorie
129,1g
węglowodany
27,9g
białko
38,5g
tłuszcze
2,1g
błonnik
4,2mg
cholesterol
227,3mg
magnez
200,0mg
wapń
7,0mg
żelazo

Składniki

  • 0.5 kg mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 szklanki letniej wody
  • 1 puszka sosu pomidorowego lub pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki pazmezanu
  • 1 opakowanie mozarelli
  • 1 opakowanie oliwek
  • 0.33 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki letniej wody. Mąkę orkiszową mieszamy z solą, dodajmy rozdrobnione drożdże i tyle wody aby uzyskać sprężyste i miękkie ciasto. Wyrabiamy je 7 minut posypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na okolo godzinę w ciepłym miejscu. Zagniatamy ponownie.
Ciasto dzielimy na kulki wielokości mandarynki. Rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie z gory, najlepiej z termoobiegiem. Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy tak aby wierzch się przyrumienił. Ciasto wyjmujemy i odwracamy, aby upieczona chrupka góra znalazła się na dole. ten zabieg imituje pieczenie w prawdziwym, opalanym drewnem, piecu do pizzy.

Krok 3

Na placem nakładamy trochę sosu pomidorowego, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i rozkładamy dodatki. Posypujemy oregano lub tymiankiem i wkładamy ponownie do piekanika.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×