Pizza orkiszowa
Składniki
- 0.5 kg mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 szklanki letniej wody
- 1 puszka sosu pomidorowego lub pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki pazmezanu
- 1 opakowanie mozarelli
- 1 opakowanie oliwek
- 0.33 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozrabiamy z cukrem i dodajemy pół szklanki letniej wody. Mąkę orkiszową mieszamy z solą, dodajmy rozdrobnione drożdże i tyle wody aby uzyskać sprężyste i miękkie ciasto. Wyrabiamy je 7 minut posypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na okolo godzinę w ciepłym miejscu. Zagniatamy ponownie.
Ciasto dzielimy na kulki wielokości mandarynki. Rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury i nastawiamy na opiekanie z gory, najlepiej z termoobiegiem. Placek na pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy tak aby wierzch się przyrumienił. Ciasto wyjmujemy i odwracamy, aby upieczona chrupka góra znalazła się na dole. ten zabieg imituje pieczenie w prawdziwym, opalanym drewnem, piecu do pizzy.
Krok 3
Na placem nakładamy trochę sosu pomidorowego, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i rozkładamy dodatki. Posypujemy oregano lub tymiankiem i wkładamy ponownie do piekanika.