Chutney śliwkowy z rozmarynem
Składniki
- 500 g śliwek
- 1 szt cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml octu z białego wina
- 0.13 łyżeczki mielonej kolenadry
- 0.13 łyżeczki mielonego imbiru
- 0.25 łyżeczki kuminu
- 0.25 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- do smaku sól, pieprz
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę, czosnek oraz śliwki pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać wszystkie przyprawy i rozmaryn i smażyć aż zaczną pachnieć. Na patelnię wrzucić śliwki, dodać cukier oraz ocet. Smażyć całość na małym ogniu ok 20 minut aż masa wyraźnie zgęstnieje, a większość śliwek się rozpadnie. Przełożyć do słoika i ostudzić.