Zdrowa konfitura z cukrem trzcinowym
Składniki
- 1.5 kg truskawek
- 3 /4 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki umyć i odszypułkować.
Krok 2
W misce zasypać owoce cukrem i odstawić je na 2 godziny przykryte talerzykiem.
Krok 3
Po upływie tego czasu wszystko wymieszać, przełożyć do garnka i gotować 2 godziny na małym ogniu. Najlepiej od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy nic się nie przypala.
Krok 4
Wystudzić i odstawić na całą noc do lodówki.
Krok 5
Kolejnego dnia gotować jeszcze godzinę, ewentualnie 1,5 godziny jeśli konfitura będzie dla nas zbyt rzadka, jednak ona zgęstnieje jeszcze w słoiczkach.
Krok 6
Gorącą konfiturę od razu przekładamy do słoiczków, zakręcamy mocno i szczelnie, i odstawiamy wieczkami do dołu aż do całkowitego wystudzenia.
Dżemu nie trzeba już pasteryzować, ani nic robić. Tylko przechowywać w chłodnym miejscu, a w zimię delektować się zdrowym smakiem lata :)