Domowy keczup

Dodany przez: Ilona Rudzka-Zygadło (więcej moich przepisów)

Domowy keczup
Domowy keczup, idealny pomysł na zamknięcie smaku letnich pomidorów w słoiku lub butelce. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Cebule obieramy z łupinek i kroimy. Ząbki czosnku po obraniu kroimy na pół. Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy przez 40 minut, następnie przecieramy przez sito lub ponownie miksujemy blenderem, wyjmując wcześniej liście i ziela. Ponownie wstawiamy, zagotowujemy, dodajemy bazylię, ocet, cukier, sól i redukujemy ilość keczupu tak, żeby miał odpowiednią gęstość. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.
Obejrzane: 3211
Porcje: 7
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:
118,3kcal
kalorie
28,1g
węglowodany
5,1g
białko
1,4g
tłuszcze
6,9g
błonnik
0,0mg
cholesterol
40,9mg
magnez
61,1mg
wapń
2,5mg
żelazo

Składniki

  • 3 szt papryka czerwona
  • 2 kg pomidory czerwone
  • 4-5 szt ząbek czosnku
  • 6 szt cebula
  • 2 szt liść laurowy
  • 4 szt ziele angielskie
  • 2 łyżeczki bazylia suszona
  • 50- 70 ml ocet
  • 3-4 łyżek cukier
  • 1 łyżeczka sól kamienna

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Cebule obieramy z łupinek i kroimy. Ząbki czosnku po obraniu kroimy na pół.

Krok 2

Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy przez 40 minut, następnie przecieramy przez sito lub ponownie miksujemy blenderem, wyjmując wcześniej liście i ziela.

Krok 3

Ponownie wstawiamy, zagotowujemy, dodajemy bazylię, ocet, cukier, sól i redukujemy ilość keczupu tak, żeby miał odpowiednią gęstość. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×