Domowy keczup
Składniki
- 3 szt papryka czerwona
- 2 kg pomidory czerwone
- 4-5 szt ząbek czosnku
- 6 szt cebula
- 2 szt liść laurowy
- 4 szt ziele angielskie
- 2 łyżeczki bazylia suszona
- 50- 70 ml ocet
- 3-4 łyżek cukier
- 1 łyżeczka sól kamienna
Przygotowanie:
Krok 1
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Cebule obieramy z łupinek i kroimy. Ząbki czosnku po obraniu kroimy na pół.
Krok 2
Wszystkie tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy ziele i liście laurowe i gotujemy przez 40 minut, następnie przecieramy przez sito lub ponownie miksujemy blenderem, wyjmując wcześniej liście i ziela.
Krok 3
Ponownie wstawiamy, zagotowujemy, dodajemy bazylię, ocet, cukier, sól i redukujemy ilość keczupu tak, żeby miał odpowiednią gęstość. Następnie przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut. Odstawiamy do góry dnem.