Marmolada pomarańczowa
Składniki
- 1.2 kg pomarańczy
- 300 g cukru
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 kubki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Całą pomarańczę kroimy na ćwiartki, każdą ćwiartkę na cieniutkie paseczki - skórkę i owoc. Na głęboką, suchą patelnię wrzucamy pokrojone pomarańcze, zasypujemy połową cukru, wysmażamy i redukujemy naturalny sok.
Po częściowym zredukowanu płynu dodajemy resztę cukru i dalej przesmażamy, prawie do całkowitej redukcji soku. Pomarańcze bedą wyglądac na lekko skarmelizowane - albo lekko przeszklone - i o to chodzi!!
Krok 2
Patelnię ustawiamy na najmniejszym palniku, na najmniejszym gazie. Całość zalewamy dwoma kubkami wody, mieszamy.
Ostatni etap w moim przypadku trwal ok 2 godz. Trzeba mieszać co jakiś czas, bo inaczej cukier zawarty w marmoladzie się przypali. Te dwie godziny smażymy pomarańcze chcąc wydobyć z nich jak najwięcej aromatu i smaku.
Marmolada bedzie dobra kiedy skórki pomaranczy będą juz miekkie. Jesli lubicie bardziej słodkie przetwory koniecznie dodajcie więcej cukru - np 3-5 łyżek. Ilość cukru który zastosowałam w przepisie jest moim zdaniem wystarczający: łączy smaki słodkie z gorzką skórką i lekko kwaskowatą pomarańczą :-)