Dynia w occie balsamicznym z miodem i tymiankiem
Składniki
- 2 kg dyni
- 2 szklanki octu balsamicznego
- 5 szklanek wody
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka czubata suszonego tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię obrać, oczyścić z pestek i wydrążyć używając specjalnej, okrągłej łyżeczki do owoców. Umieścić ją w słoikach, układając jak najściślej.
Krok 2
W garnku wymieszać ocet balsamiczny, wodę, miód i tymianek. Zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików przez sitko, tak żeby przykryła dynię. Mocno zakręcić.
Krok 3
W dużym garnku na dnie położyć ścierkę, nalać ciepłej wody i wstawić słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości. Postawić na średnim ogniu i gotować, od momentu kiedy woda zacznie wrzeć pasteryzować 20 minut. Zdjąć z ognia, poczekać chwilę aż słoiki ostygną. Wyłożyć je na ścierkę ustawiając do góry dnem. Jeśli nic nie wycieka można po ostudzeniu przechowywać słoiki nawet rok.
Krok 4
Dynia w zalewie nadaje się do jedzenia już po 3 dniach:).