Dynia w occie balsamicznym z miodem i tymiankiem

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

To jest moje dyniowe odkrycie tego sezonu. Zalewa, jak to często u mnie, powstała przypadkowo. Otworzyłam szafkę i wyjęłam kilka składników pasujących do siebie, tak na oko. Żeby wszystko ładniej się prezentowało dynię wydrążyłam w kształcie kulek. Dynia w tej zalewie jest niesamowita, ma bardzo ciekawy smak i wiem, że smakuje wielu osobom, bo kilkoro znajomych już obdarowałam słoiczkami. Zalewę po zjedzeniu dyni wykorzystajcie jako marynatę do mięsa – nic się nie marnuje:).
Obejrzane: 1260
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 2 szklanki octu balsamicznego
  • 5 szklanek wody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka czubata suszonego tymianku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dynię obrać, oczyścić z pestek i wydrążyć używając specjalnej, okrągłej łyżeczki do owoców. Umieścić ją w słoikach, układając jak najściślej.

Krok 2

W garnku wymieszać ocet balsamiczny, wodę, miód i tymianek. Zagotować. Gorącą zalewę wlewać do słoików przez sitko, tak żeby przykryła dynię. Mocno zakręcić.

Krok 3

W dużym garnku na dnie położyć ścierkę, nalać ciepłej wody i wstawić słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 ich wysokości. Postawić na średnim ogniu i gotować, od momentu kiedy woda zacznie wrzeć pasteryzować 20 minut. Zdjąć z ognia, poczekać chwilę aż słoiki ostygną. Wyłożyć je na ścierkę ustawiając do góry dnem. Jeśli nic nie wycieka można po ostudzeniu przechowywać słoiki nawet rok.

Krok 4

Dynia w zalewie nadaje się do jedzenia już po 3 dniach:).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×