Suszone pomidory w oliwie
Składniki
- 2.5 kg podłużne pomidory
- 2 gałązki szt bazylia
- 5 gałązki szt tymianek
- 4 ząbki szt czosnek
- 1 L oliwa
- 0.5 łyżeczki sól
- 0.25 łyżeczki cukier
- 1.5 łyżki ocet 10%
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć przecięciem do góry na ruszcie z piekarnika lub w suszarce do warzyw. Suszyć kilka godzin. Jeżeli suszymy w piekarniku to nastawiamy go na temperaturę 65-70 stopni z termo obiegiem przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy po kilku godzinach skórka się pomarszczy i pomidory dobrze „przewiędły” można już je wyjmować.
Krok 2
Pomidory przełożyć do wyparzonych słoików, do 3/5 wysokości. Na każdy słoik (ok. 07, litra) dodać łyżeczkę octu, dwie szczypty soli, 1,5 ząbka pokrojonego w plasterki czosnku, kilka pokrojonych listków bazylii i gałązkę tymianku.
Krok 3
Podgrzać oliwę – wyłączyć kiedy zacznie unosić się zapach i zaczną robić się bąbelki. Gorącą oliwą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.