Cukierkowa cukinia, czyli zaskakujący dżem warzywny
Składniki
- 2.5 kg cukinii
- 2 opakowania cukru żelującego
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej (może być też inny owoc, wszystko zależy od fantazji)
- 1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 100 ml wody
- 2-3 krople olejku pomarańczowego do ciast
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
Krok 2
Część ścieramy na tarce-jarzynówce, a część kroimy w kostkę.
Krok 3
Wrzucamy warzywo do garnka, zasypujemy cukrem żelującym i dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i... znów mieszamy.
Krok 4
Wtedy w garnku ląduje kwasek cytrynowy i można włączyć gaz.
Krok 5
Masę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy w garnku zawrze, gotujemy całość jeszcze 10 minut i dosypujemy cukier waniliowy (dodając też aromat pomarańczowy).
Krok 6
Czeka nas jeszcze 15 minut mieszania i gotowania.
Krok 7
Wyłączamy gaz i do masy dosypujemy galaretkę. Znów mieszamy - dokładnie!
Krok 8
A później napełniamy dżemem słoiki (rzecz jasna czyste i wyparzone), zakręcamy i stawiamy "na głowie", aż się zawekują.
I... już! :-)