Dżem czereśniowo-cukiniowy
Składniki
- 1 kg jasnych czereśni
- 500 g żółtej cukinii
- 1.5 opakowania cukru żelującego (1 op. cukru na 1 kg owoców i warzyw)
- 1.5 dużej cytryny
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię umyłam, odkroiłam piętki i razem ze skórką starłam na wiórki, na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyłam do garnka i wymieszałam z 1/3 cukru oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 2
Czereśnie opłukałam, osączyłam i wydrylowałam, wymieszałam owoce z resztą cukru. Garnek z cukinią postawiłam na kuchence i zaczęłam podgrzewać. Gdy cukinia się zagotowała dodałam czereśnie i smażyłam razem ok. 15 minut co chwilę mieszając. Zdjęłam garnek z ognia, dodałam ziarenka zeskrobane z przeciętych lasek wanilii i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka pojawiła się na wierzchu podczas smażenia. Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków i odstawiłam do ostudzenia do góry dnem.
Z tej ilości składników zrobiłam 10 słoiczków o poj. 150 ml.