Ketchup z cukinii

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Ketchup z cukinii? Tak, to możliwe. Cieszy się on na prawdę dużą popularnością, a w otchłani internetu można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tego specjału. Różnią się one jednak składnikami i sposobem przygotowania. Wspólnym elementem przepisów jest niezaprzeczalny fakt, że ketchup jest pyszny. Postanowiłam to sprawdzić i przygotowałam swoją wersję ketchupu i przyznam, że faktycznie jest wspaniały! Pełen dobrych składników bez konserwantów, barwników i chemicznych dodatków. Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności oraz pikanterii o której intensywności możecie zdecydować sami. Wspaniały dodatek do kanapek, pizzy i wielu dań.
Obejrzane: 218
Porcje: 24
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1,5 kg młodej cukinii *
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów pelati
  • ½ kg cebuli
  • 200 ml octu 10%
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • ½ pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku.
* waga po obraniu

Notes

- ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×