Marchewkowe sprężynki
Składniki
Zalewa
- 4 szklanki filtrowanej wody
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1.5 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu (ja dałam wielokwiatowy)
- 2 paseczków świeżej papryczki chili albo 1/2 łyżeczki suszonego chili w płatkach
- 2 łyżeczki czubate, wiórków/paseczków świeżego imbiru
- 1 kawałeczek kory cynamonu, 3 - 5 cm
- 10 goździków
- skórka z pomarańczy (dużą pomarańczę wyszorować, sparzyć, ściąć cieniutko tylko wierzchnią warstwę)
Warzywa
- 30 prostych marchewek dł. ok.10 - 15 cm i średnicy (od strony naci) przynajmniej 4 cm
- 10 gałązek koperku
- 2 nieduże cukinie
- 1 szt do obgotowania marchwi - 1 l wody + 1 łyżka cukru + 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę i ocet wlałam do garnka, dodałam pozostałe składniki, doprowadziłam do wrzenia, gotowałam na małym ogniu ok.10 min.
Krok 2
Marchewki umyłam, oskrobałam, przekroiłam w poprzek na pół. Specjalnym przyrządem wydrążyłam spiralki. W garnku zagotowałam wodę razem z solą i cukrem, wrzuciłam połowę spiralek i gotowałam ok. 5 min., odcedziłam, przelałam zimną wodą. Tak samo obgotowałam resztę marchewki. Ułożyłam spiralki w słoikach, dla ozdoby włożyłam do każdego po 2 gałązki koperku. Trochę dla urozmaicenia i koloru dodałam jeszcze kulki wycięte z małej, jędrnej cukinii ze skórką, po prostu wrzuciłam (bez obgotowania) po kilka do każdego słoika.
Krok 3
Zawartość słoików zalałam zalewą ze wszystkimi przyprawami, zakręciłam. Pasteryzowałam 15 min.