Ucierana róża bez cukru ;)
Składniki
- 8-9 szklanek upchanych płatków dzikiej róży, jadalnej
- 2,5 szklanki ksylitolu
- 1,5 szklanki stewii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Przepis na 2 słoiki po 300 ml. Płatki trzeba przebrać, wyrzucić mocno zabrudzone, oczyścić z kawałków listków i pyłku. Suche płatki upychać w szklance, w ten sposób odmierzamy odpowiednią ilość. Wyszło mi po 4 szklanki płatków na dwie próby, po 4 szklanki i kilka płatków;). Rozdzielić płatki do dwóch misek, do jednej dodać ksylitol, do drugiej stewię. Do każdej po jednej łyżeczce soku z cytryny, dzięki temu róża nie ściemnieje tak bardzo. Ucierać drewnianą łyżką aż płatki puszczą sok a ziarenka ksylitolu i stewii się rozpuszczą. Można przyspieszyć pracę mikserem, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić z płatków kompletnej miazgi:).
Krok 2
Utartą różę przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić. Przechowywać w lodówce, ewentualnie w piwnicy, ale to na własną odpowiedzialność;).