Masło Ghee
Składniki
- 500 g masła 82%
Przygotowanie:
Krok 1
Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta.
Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie, gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.
बॉन एपेतीत!!!
Notes
- masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów
- możemy sklarować dowolną ilość masła
- masło przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku
- dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/maslo-ghee/