Masło Ghee

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji. W efekcie otrzymujemy czysty, klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach. Zaletą masła ghee jest to, że nie przypala się, posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki. Delikatne i subtelne, doskonale podkreśla smak potraw. Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego, gotowania i wypieków. Jest idealne do sosów, które powstają na bazie masła.
Obejrzane: 75
Porcje: 10
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g masła 82%

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło wkładamy do rondelka, najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana. Chwilę jeszcze podgrzewamy masło, następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany, która utworzyła się na powierzchni. Powierzchnia płyny musi być czysta.
Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa, dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy. Przelewamy sklarowane masło do miseczki. Czynność tą wykonujemy bardzo powoli, aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym. Przelewanie przerywamy w momencie, gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.
बॉन एपेतीत!!!

Notes

- masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów
- możemy sklarować dowolną ilość masła
- masło przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku
- dużą ilość możemy po porcjować, zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/maslo-ghee/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×