Dżem z czarnej porzeczki
Składniki
- 1 kg czarnych porzeczek
- 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Słoiki wyparzyć w garnku z gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Nakrętki oraz szyjki słoików przetrzeć spirytusem
Krok 2
Owoce umyć i pozbawić ogonków. Przygotowane porzeczki przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i rozgnieść częściowo przy pomocy tłuczka. Całość przykryć ściereczką i pozostawić na całą noc. Następnego dnia owoce można lekko zmiksować blenderem, pozostawiając ich kawałki. Garnek ustawić na palniku i podgrzewać do momentu wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut cały czas mieszając. Gorącą masę przelać do przygotowanych słoików, szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Odstawić do wystudzenia, przenieść do spiżarni.