ocet jabłkowy
Składniki
- 2 kg jabłek
- 2 L wody
- 5 łyżeczek cukru
- 1 szt laska cynamonu
- 0.5 szt laski wanilii
- słój minimum 7 litrowy
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę przegotować, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Jabłka umyć, pozbawić ogonków i pokroić w ćwiartki. Wraz z gniazdami nasiennymi przełożyć do dużego słoja, dodać laskę wanilii oraz cynamonu. Całość zalać przegotowaną, posłodzoną wodą. Słój przykryć gęstą gazą lub ściereczką i przymocować gumką recepturką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie mieszając dokładnie rano i wieczorem. Po 4 tygodniach ocet przefiltrować przez gęste sitko oraz gazę. Przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.
*Dodatkowo do wyklarowania octu można użyć specjalnego środka do klarowania win i soków (Klarowin).