ocet jabłkowy

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 535
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • 2 L wody
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 szt laska cynamonu
  • 0.5 szt laski wanilii
  • słój minimum 7 litrowy

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wodę przegotować, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Jabłka umyć, pozbawić ogonków i pokroić w ćwiartki. Wraz z gniazdami nasiennymi przełożyć do dużego słoja, dodać laskę wanilii oraz cynamonu. Całość zalać przegotowaną, posłodzoną wodą. Słój przykryć gęstą gazą lub ściereczką i przymocować gumką recepturką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie mieszając dokładnie rano i wieczorem. Po 4 tygodniach ocet przefiltrować przez gęste sitko oraz gazę. Przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.

*Dodatkowo do wyklarowania octu można użyć specjalnego środka do klarowania win i soków (Klarowin).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×