Papryka konserwowa
Składniki
Zalewa
- 2 kg kolorowej papryki
- 3 szklanki wody
- 0.5 szklanki octu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
Na każdy słoik
- 3 szt ziela angielskiego
- 0.5 łyżeczki gorczycy
- 1 szt liścia laurowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Krok 2
Gdy paprykę mamy już pokrojoną wkładamy ją na 5 minut (nie dłużej) do wrzącej wody, następnie odcedzamy i układamy ciasno w przygotowanych (z zielem angielskim, gorczycą i liściem laurowym) słoikach, dość ciasno ją układając.
Krok 3
Zalewamy gorącą zalewą i na wierzch wlewamy olej (1 lub 2 łyżki, w zależności od wielkości słoika).
Słoiki zakręcamy i odwracamy "do góry nogami".
Nie pasteryzujemy!