Krem Speculoos
Składniki
- 340 g ciasteczek korzennych
- 200 g zagęszczonego mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cynamonu
- 3 g żelatyny
- 130 g masła
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka korzenne (u nas, np. ciasteczka Spekulatius) rozdrobnić w robocie kuchennym. Dolać do nich niesłodzone, zagęszczone mleko, przyprawy (zamiast cynamonu można użyć przyprawy korzennej) i miód, po czym odstawić.
Krok 2
Masło zmiksować z olejem. Dodać do ciasteczek, zmiksować.
Krok 3
Żelatynę namoczyć w odrobinie wody. sok z cytryny podgrzać, dolać do żelatyny. Całość wlać do masy, zmiksować.
Krok 4
Przełożyć do słoiczków, wstawić i trzymać w lodówce (pożądaną konsystencję krem powinien osiągnąć po około 30 minutach).