Sałatka z białej kapusty i pomidorów
Składniki
- 1 szt kapusta biała
- 2 kg ogórków
- 1.5 kg marchewki
- 1 kg pomidorów zielonych
- 1 kg pomidorów czerwonych
- 1.5 kg cebuli
- 2 szklanki octu
- 2 szt oleju
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Białą kapustę szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na 2- 3 godziny.
Krok 2
Następnie do kapusty dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plasterki i obrane wcześniej ogórki, pokrojone w plasterki pomidory.
Krok 3
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy do sałatki cukier, ocet i olej oraz pieprz. Mieszamy składniki i odstawiamy na 2- 3 godziny.
Krok 4
Po upływie tego czasu przekładamy sałatkę do słoików( układamy ciasno), zalewamy pozostałą zalewą. Pasteryzujemy przez około 20 minut.