Sos z suszonej żurawiny, czerwonej cebuli i octu cherry
Składniki
- 200 g suszonej żurawiny
- 1 duża czerwona cebula
- 300 ml wody
- 2 łyżki octu cherry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na bardzo małym ogniu, około 15 minut. Pilnujcie żeby się nie przypaliła, ma się skarmelizować. Żurawinę z wodą podgrzewamy, wrzucamy do niej cebulę, rozmaryn i ocet, gotujemy ma małym ogniu pod przykryciem, jakieś 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Studzimy, miksujemy i na wszelki wypadek przecieramy przez gęste sito. Sos z powrotem zagotowujemy (jeżeli jest za rzadki, można dolać trochę wody), przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Ja je potraktowałam w ten sposób, ponieważ sos postoi u mnie do świąt i nie miałam pewności, że się do tego czasu nie zepsuje. Jeżeli sos zrobicie przed samymi świętami, nie musicie go słoikować tak jak ja.