Suszona cebula
Składniki
- 1 kg cebuli
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obieramy, kroimy na pół, następnie w plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie. Pokrojoną cebulę rozkładamy na papierowych tackach, które umieszczamy na górze grzejnika. Suszenie cebuli w ten sposób trwa około 2 tygodni. Dobrze jest co jakiś czas cebulę przemieszać. To mój ulubiony sposób na suszenie cebuli.
Drugim sposobem na suszenie jest mikrofalówka. Cebulę rozkładamy w nie dużych porcjach na talerzu i suszymy w mikrofalówce na najniższym poziomie grzania, co jakiś czas mieszając. Cebula ma niesamowity zapach, nadaje piękny kolor i smak rosołowi. Można stosować nie tylko do rosołu, ale również do sosów i innych dań.
Notes
- cebulkę można przechowywać całą zimę w zamkniętym pojemniku
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/suszona-cebula/