Sos paprykowy na zimę

Dodany przez: Małgorzata Bujok (więcej moich przepisów)

Sos paprykowy na zimę
Sos paprykowy na zimę - Ten sos robi się u mnie w domu już od kilku sezonów. Niesamowicie paprykowy. Już samo otworzenie słoiczka przypomina o lecie i napawa pomieszczenie cudownym, intensywnym zapachem. Nie mam pojęcia jak smakuje Ajvar czy Lutenica. Ale to jest coś zdaje się o podobnych zastosowaniach. Można sobie tym posmarować wędlinę, użyć do podania frytek, zastosować jako sos do makaronu, albo zastąpić w zupie koncentrat pomidorowy. Ostrość sosu można regulować za pomocą odpowiedniej ilości papryczek. Proponuję jednak użyć proporcji podanej w składzie, sos jest wtedy lekko pikantny. Paprykę zmielić na maszynce do mięsa, dodać sól, olej, cukier i wszystko gotować około 15min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ocet. Wszystko zagotowujemy, a następnie jeszcze gorący sos wlewamy do słoika.
Obejrzane: 28093
Porcje: 15
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 25 dkg ostrych papryczek
  • 0.5 szklanki oleju rzepakowego
  • 8 dkg soli
  • 5 łyżek cukru
  • 60 dkg przecieru pomidorowego
  • 2 główki czosnku
  • 7 szt liści laurowych
  • 0.5 szklanki octu spirytusowego

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Paprykę zmielić na maszynce do mięsa, dodać sól, olej, cukier i wszystko gotować około 15min.

Krok 2

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ocet.

Krok 3

Wszystko zagotowujemy, a następnie jeszcze gorący sos wlewamy do słoika.

Krok 4

Pasteryzujemy około 20 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×