Bruschetta light
Składniki
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 10 listków bazylii
- sól morska
- pieprz
- 4 kromki pieczywa Wasa
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory należy sparzyć wrzącą wodą, tak by skórka z niech łatwo zeszła. Pomidory dokładnie obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Krok 2
Pokrojone pomidory dokładnie wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i bazylią. Dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól oraz pieprz do smaku.
Krok 3
Pieczywo Wasa skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek i włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika lub na rozgrzaną patelnię.
Krok 4
Na ciepłych, podpieczonych kromkach układać świeże pomidorowe nadzienie. Udekorować listkami bazylii i podawać od razu.