Hiszpańskie tapas – krokiety z dorszem i kaparami

Dodany przez: czosnekwpomidorach (więcej moich przepisów)

Hiszpańskie tapas - krokiety z dorszem i kaparami to idealna przekąska do wina.
Obejrzane: 970
Porcje: 12
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

na krokiety

  • 350 g świeżych filetów z dorsza
  • 300 ml mleka
  • hiszpańska oliwa z oliwek Arbekinek
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 4 łyżki kaparów sparzonych wrzątkiem i posiekanych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 szt posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szt jajko
  • biały sezam
  • olej kukurydziany do głębokiego smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sos aioli

  • 3 szt żółtka
  • hiszpańska oliwa z oliwek Arbekinek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szt posiekane ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj sos aioli. W blenderze zmiksuj żółtka z czosnkiem. Miksując dolewaj olej cienkim strumieniem. Dolej także sok z cytryny. Gdy powstanie gęsta trochę majonezowa masa, dolej 2 łyżki wody, wrzuć szafran, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj sos i odstaw.

Krok 2

Filety z dorsza włóż do dużej patelni. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś filety około 8 minut, aż dorsz będzie gotowy. Wyjmij filety łyżką cedzakową i przełóż do miski. Mleko przelej do miseczki i zostaw.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie z oliwą. Wlej mleko i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka mikstura. Zdejmij z ognia.

Krok 4

Filety z dorsza rozgnieć widelcem i dodaj miksturę z mleka. Wymieszaj całość. Dodaj posiekane kapary, paprykę, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj miskę i odstaw na 2 – 3 godziny, a najlepiej na noc.

Krok 5

Po tym czasie na jednym talerzy roztrzep jajko, na drugim wymieszaj bułkę tartą z sezamem. Z masy z dorsza i kaparów uformuj rękami 12 krokietów. Obtocz je w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Odstaw na 1 godzinę.

Krok 6

Rozgrzej olej kukurydziany w głębokiej patelni lub frytkownicy. Smaż krokiety ze wszystkich stron, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Podawaj gorące z sosem aioli.
Smacznego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×