Buraczane carpaccio
Składniki
- burak
- 25 g sera pleśniowego
- 20 g orzechów pekan
- 0.5 łyżeczki natki pietruszki
- oliwa z prażonych orzechów włoskich
- płatki chili
- oliwa
Przygotowanie:
Krok 1
Folię aluminiową spryskujemy oliwą, posypujemy zmielonymi płatkami chili i zawijamy w nią umytego buraka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy około 60-70 minut. Powinien być al dente. Buraka obieramy i cienko kroimy w plasterki (niemal półprzezroczyste). Ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) kruszymy lub ścieramy na tarce. Orzechy pekan prażymy na suchej patelni, po czym kroimy na mniejsze cząstki. Na talerzyku układamy plasterki buraka, tak aby na siebie delikatnie nachodziły. Posypujemy serem pleśniowym, orzechami pekan i posiekaną natką pietruszki. Na koniec skrapiamy oliwą z prażonych orzechów włoskich i podajemy. Smacznego!
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam!