Jajka w galarecie
Składniki
- 1.5 kg ćwiartek z kurczaka
- 3 marchewki
- 5 jajek
- 1 puszka groszku
- 50 g żelatyny
- 1 pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody gotować do miękkości, ok. 40min. Wyjąć mięso oraz marchew, lekko przestudzić i drobno pokroić. Rosół doprawić do smaku solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Jajka ugotować na twardo, oskubać i pokroić w kostkę.
Krok 2
W wydmuszkach ułożyć trochę mięsa, na to pokrojoną w kosteczkę marchewkę, odsączony groszek oraz jajka. Zalać gorącym wywarem. Wstawić do wytłoczek od jajek i wstawić do lodówki, by całkiem stężało, na całą noc. Następnie delikatnie oskubać skorupki z galarety.