Łosoś pod pierzynką

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Łosoś jest bardzo eleganckim mięsem i lubianym przez większość z nas, dlatego też znakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie.
Obejrzane: 177
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • Ciasto szpinakowe:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 200 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 300 g sera białego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz biały i sól
  • 1 pęczek szczypiorku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto szpinakowe

Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i przy pomocy szpatułki mieszamy. Do ciasta dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26 X 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez 20-25 minut.

Nadzienie

Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do połączenia się składników. Na ciasto szpinakowe wykładamy połowę sera. Wierzch równamy i układamy plasterki łososia. Przykrywamy resztą sera i równamy. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Notes

- można użyć szpinaku świeżego, należy go najpierw zmielić i również odcisnąć z nadmiaru soku
- szpinak mrożony w liściach należy po rozmrożeniu należy zmielić w maszynce do mięsa

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/losos-pod-pierzynka/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×