Daktyle faszerowane lazurem owinięte szynką serrano
Składniki
- 12 dorodnych daktyli
- 12 kawałków szynki serrano
- 10 kawałków sera lazur
- 12 wykałaczek
- świeża kolendra do przystrojenia i jedzenia
Przygotowanie:
Krok 1
Wydryluj daktyle. Na łyżeczkę do herbaty nabieraj sera i faszeruj nim daktyle. Wyfaszerowane serem daktyle owiń dosyć ścisło w szynkę serrano, przekłuj wykałaczką.Tak przygotowane tapas pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 5-7 min.
Krok 2
Ser powinien zacząć wypływać z daktyli a szynka lekko się przypiec. Gotowe daktyle przekładamy na deskę posypujemy całymi łodygami kolendry i podajemy.
Krok 3
Do tak przygotowanych tapas można podać opieczone pieczywo, lekko skropione dobrej jakości oliwą np. BAENA oraz czerwone wino z regionu Ribera del Duero.