Marynowany łosoś
Składniki
- 700 g łososia
- 500 ml wody
- 2 łyżki soli
- 100 g cebuli
- 0.5 L oleju
- 6 liści laurowych
- 10 szt ziela angielskiego
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy sól i dokładnie mieszamy, aż sól się całkowicie rozpuści. Łososia kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm, zalewamy go solanką, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie łososia dokładnie odcedzamy.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy wrzątkiem i studzimy. Do szklanego słoja wkładamy warstwami kawałki łososia, cebulę i przyprawy. Zalewamy olejem, tak aby wszystkie produkty były nim przykryte. Słój odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po tym czasie łososia przekładamy do salaterki, w którym będzie serwowany. Układamy na nim cebulę i część przypraw.