SAŁATKA Z FIT-KULAMI

Dodany przez: Just a SALAD (więcej moich przepisów)

Lekka, bogata w witaminy i substancje odżywcze sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Szpinakowo-rukolowe oraz pomidorowe kule z pestkami słonecznika oraz płatkami migdałowymi doskonale łączą się z orzeźwiającymi, słodkimi pomidorkami oraz mozzarellą. Całość podana na roszponce i rukoli, ozdobiona czarnymi oliwkami i pestkami słonecznika oraz dopełniona winegretem.
Obejrzane: 605
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

FIT KULE

  • 25 g szpinak FIT&EASY
  • 25 g rukola FIT&EASY
  • 40 g suszone pomidory w oleju
  • 10 g liście bazylii
  • 4 łyżki pestki słonecznika
  • 6 łyżek płatki migdałowe
  • 3 łyżki olej z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 sól himalajska
  • 2 świeżo mielony pieprz

SAŁATKA Z FIT KULAMI

  • 2 roszponka FIT&EASY
  • 1 rukola FIT&EASY
  • 300 g pomidorki koktajlowe
  • 200 g mini mozzarelli
  • 16 szt czarne oliwki
  • 2 łyżki pestki słonecznika
  • 6 łyżek oliwa z oliwek
  • 2 łyżki ocet winny biały
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka cukier trzcinowy
  • 1 sól himalajska
  • 1 świeżo mielony pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika oraz płatki migdałowe.

Krok 2

Przygotowujemy szpinakowo-rukolowe kule: W blenderze umieszczamy szpinak, rukolę, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy solę i pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.

Krok 3

Przygotowujemy pomidorowe kule: W blenderze umieszczamy suszone pomidory, bazylię, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno, płatkach migdałowych.

Krok 4

Przygotowujemy dressing: Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu (oliwa z oliwek, ocet winny, cukier, sól i pieprz) w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.

Krok 5

Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.

Krok 6

Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Krok 7

Na talerzu układamy roszponkę i rukolę wymieszaną z pestkami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a następnie naprzemiennie wykładamy przygotowane kule, pomidorki, oliwki oraz mozzarellę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×