SAŁATKA Z FIT-KULAMI
Składniki
FIT KULE
- 25 g szpinak FIT&EASY
- 25 g rukola FIT&EASY
- 40 g suszone pomidory w oleju
- 10 g liście bazylii
- 4 łyżki pestki słonecznika
- 6 łyżek płatki migdałowe
- 3 łyżki olej z pestek winogron
- 1 ząbek czosnek
- 1 sól himalajska
- 2 świeżo mielony pieprz
SAŁATKA Z FIT KULAMI
- 2 roszponka FIT&EASY
- 1 rukola FIT&EASY
- 300 g pomidorki koktajlowe
- 200 g mini mozzarelli
- 16 szt czarne oliwki
- 2 łyżki pestki słonecznika
- 6 łyżek oliwa z oliwek
- 2 łyżki ocet winny biały
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka cukier trzcinowy
- 1 sól himalajska
- 1 świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika oraz płatki migdałowe.
Krok 2
Przygotowujemy szpinakowo-rukolowe kule: W blenderze umieszczamy szpinak, rukolę, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy solę i pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno płatkach migdałowych.
Krok 3
Przygotowujemy pomidorowe kule: W blenderze umieszczamy suszone pomidory, bazylię, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika, doprawiamy pieprzem, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być bardzo gęste, ale jednocześnie wilgotne. Wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu formujemy kule, które następnie obtaczamy w posiekanych drobno, płatkach migdałowych.
Krok 4
Przygotowujemy dressing: Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu (oliwa z oliwek, ocet winny, cukier, sól i pieprz) w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
Krok 5
Oliwki kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.
Krok 6
Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 7
Na talerzu układamy roszponkę i rukolę wymieszaną z pestkami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a następnie naprzemiennie wykładamy przygotowane kule, pomidorki, oliwki oraz mozzarellę.