Klasyczny śledź w śmietanie z czasów PRL-u
Składniki
- 1 kg filetów śledziowych typu matias
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 0.25 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Śledzie namoczyć w wodzie ok. 2 godziny.
Krok 2
Odsączyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3
Pokrojone śledzie ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4
Cebulę pokroić w niewielką kostkę.
Krok 5
Jabłko obrać i zetrzeć grubo na tarce.
Krok 6
Cebulę oraz jabłko ułożyć na śledziach i zalać śmietaną. Odstawić do przegryzienia.
Krok 7
Przed podaniem wymieszać i posypać natką pietruszki drobno pokrojoną.