Świąteczna szynka
Składniki
Składniki podstawowe
- 1.5 kg szynki bez kości
Marynata
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 5 ząbków czosnku
- 2 L wody
- 4 łyżki soli peklowej
- słodka papryka
- majeranek
- przyprawa do mięs
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć. Do garnka wlać wodę, wsypać sól peklową, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i odstawić na 3 - 5 dni w chłodne miejsce, np.: do lodówki. Można nadać mu ładny kształt, sznurując je.
Krok 2
Podczas leżakowania mięsa przekręcić je kilka razy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły po mięsie.
Krok 3
Po 3 – 5 dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 4
Po tym czasie włożyć mięso do rękawa foliowego. Wlać do środka 1 szklankę wody, włożyć ząbki czosnku z marynaty i 1 szklankę bulionu.
Krok 5
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni C. Piec 1,5 godziny. Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina. Możesz użyć swoich ulubionych przypraw.